uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten


Współcześnie uczulenia typu pokarmowego występują z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu alergii również jest na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do podstawowych objawów, które mogą wzbudzić zaniepokojenie należą: bóle brzucha, brak apetytu, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy migreny. W wyniku uczulenia na gluten może pojawiać się też anemia spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie trzeba, aby czekać na pojawienie się wymienionych dolegliwości. Istnieje przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu rezultat potrzebne mogą być modyfikacje diety, a co z tym związane – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wyeliminować znaczną ilość produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o dokładnym studiowaniu składów produktów poddanych obróbce. Konieczne jest też unikanie spożywania takich potraw, co do których nie posiadamy informacji w zakresie składu. Tak w przypadku żywności, jak i specyfików.

O tym jakie konsekwencje może nieść nieleczona celiakia przeczytasz w naszym artykule
Różnorodne stabilizatory niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak załamywać. Pozbawione glutenu produkty są obecnie łatwo dostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale także w sklepach ogólnospożywczych. Prócz tego dużo sklepów z pieczywem ma w ofercie nie zawierające glutenu rodzaje pieczywa. W menu dobrze jest umieścić jak największe ilości produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet rezygnowanie z łakoci. Funkcjonowanie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz